Actiune: "NU" drumului intrajudetean alpin TRANSCARPATICA

Cu cateva luni in urma (Iunie 2013) Consiliul Judetean Dambovita si Consiliul Judetean Brasov au hotarat peste capetele noastre sa demareze un proiect care sa lege Comuna Moroieni cu Comuna Moieciu.
Evident ca interesele pe care ambele tabere semnatare le urmaresc, dar preponderant Consiliul Judetean Dambovita, nu converg cu interesele Comunei Moieciu, si mai putin cu interesle satului Moieciu de Sus.
Interesul principal pe care CJ Dambovita il urmareste este sa dezvolte o infrastructura stradala peste muchia vestica a Parcului Natural Bucegi pentru a garanta viitoarei megainvestitii hoteliere (multvisate de catre diversi oameni de afaceri si consilieri judeteni de Dambovita) din Padina-Pestera un acces mai facil la cateva obiective turistice din regiunea Brasovului (Castelul Bran, Cetatea Rasnovului, etc.). Clientilor acestei megainvestitii, care se doreste sa faca concurenta (asa cum este ea planificata in momentul de fata) Statiunii din Poiana Brasov dar si pensiunilor din Moieciu si Bran, ar urma sa li se asigure astfel mai multe puncte de distractie in cadrul pachetelor pe care ei le-ar cumpara in viitoarea statiune Pestera-Padina.
 
Comuna Moieciu, dar mai ales satul Moieciu de Sus, ar deveni astfel in coridor de trafic pentru acesti vizitatori de "o zi" care oricum nu s-ar opri in satul nostru sa doarma, sa consume un produs local sau sa savureze o plimbare pe dealurile satului nostru. 
Acesti "turisti gura-casca" ar aduce zonei noastre in schimb o circulatie mai acerba si tipica de o metropola, galagie permanenta in cursul zilei si al noptii, ar incepe in cel mai bun caz sa-si descarce gratarele din masina si sa ne lase gunoiul pe fanete si in rau.
 
Este inca o data dezamagitor ca primarul comunei noastre si intreaga administratie locala nu vad aceste dezavantaje si incep sa sustina la ordin venit "de sus" acest proiect aberant.
 
Nici un membru al administratie locale nu a pus pana acum problema de ce, inainte de a se demara un astfel de proiect de construire a unei infrastructuri stradale de inalta altitudine (care oricum va putea fi utilizat doar cateva luni pe an), nu se executa drumuri de legatura intre comunele branene, intre Valea Simonului si Valea Bangaleasa, intre Vale Popii si Fundata, intre Fundata si Podul Dmabovitei, legaturi de care ar profita in primul rand localnicii dar si turistii care vin si raman la noi in zona pentru mai multe zile si creaza si contribuie astfel la circuitele economice locale care ne asigura noua bunastarea.
 
Impresia noastra este ca acest proiect "venit la ordin din structurile ierarhice superioare" trebuie inghitit fara contraargumentatie si fara drept la replica de catre intreaga populatie care se afla actualmente in lungul acestui posibil drum. Avem deasemenea impresia ca abordarea acestui proiect se face la fel ca in cazul "Microhidrocentraleleor din Moieciu de Sus", la fel ca in cazul "Parcul de distractie La Chisatoare" sau ca in cazul aberantului proiect "de dezvoltare turistica a Vaii Popii": fara sa fim intrebati daca vrem sa distrugem definitiv si irevocabil caracterul satului nostru, daca vrem o aglomerare de trafic la noi in sat sau daca vrem sa aducem fel de fel de oameni in sat care ne utilizeaza strada drept coridor de trafic, dar nu ne lasa un singur ban in sat.
 
Pe langa acest aspect, mai poate fi spus ca abordarea miroase a "afacere a unor baieti destepti" care, fara nici un studiu real de impact asupra mediuliui, de impact asupra schimbarii intregii caracteristici a satului nostru, se pun pe treaba si pornesc de la premise ca oricum noi suntem doar o masa de manevra proasta, incapabila sa se organizeze si sa aibe vreo forta sa se opuna unui asemenea demers, care in fond trebuie doar sa asigure exploatarea eficienta a utilajelor de contructie ale firmelor apropiate Consiliilor Judetene.
 
Noi nu ne lasam prostiti nici de data asta cu argumentul aruncat in presa de catre Consiliile Judetene Brasov si Dambovita, precum ca de cifra crescuta de vizitatorii ar beneficia proprietari de pensiuni din zona Moieciu-Bran. Trebuie doar sa comparam cifra vizitatorilor Castelului Bran si sa o comparam cu cea a vizitatorilor care inopteaza in Bran cel putin doua nopti. Rezultatul comparatiei este clar: avem de a face cu doua categorii distincte de turisti care au interese diferite. Pe noi nu ne intereseaza in nici un fel deschiderea satului catre turisti tranzitanti. Este mai mult decat evident ca segmentul acesta de turisti nu are ce cauta in satele noastre de munte in care adevarati vizitatori vin sa se recreeeze si sa caute liniste. Aglomeratia dorim sa o lasam in afara satului.
 
NOI NE OPUNEM ACESTUI PROIECT !!! VOM DEMARA TOATE PROCEDURILE LEGALE CARE NE STAU LA DISPOZITIE SA IMPIEDICAM LEGAL SI CIVILIZAT ACEST PROIECT DE EDIFICARE A DRUMULUI TRANSCARPATICA.
 
SPERAM SA VA ALATURATI DEMERSULUI NOSTRU !!