Actiune: "NU" microhidrocentralelor in Valea Popii"

Primaria Moieciu ne-a pus la dispozitie o copie a Hotararii Consiliului Local Moieciu (HCL 21 din 14.11.2012) prin care se respinge acordarea avizului pentru executarea lucrarii "amenajare hidroenergetica a raului Moieciu si afluenti" . Iata documentul:
 
 
Descrierea problematicii legate de acest proiect nedorit in satul nostru:
 
Inca din 2009 a inceput sa se contureze un proiect al "baietilor destepti" care doreau sa produca asa numita energie verde in zona Moieciului de Sus, prin construirea de nu mai putin de 3 microhidrocentrale (MHC) pe Valea Popii, una la intrarea in satul Moieciu de Sus si una in apropierea Primariei Moieicu in Moieciu de Jos.
In spate este o afacere bazata pe crearea de energie "verde", care poate fi vanduta mult mai bine si se pot obtine asa numite "certificate verzi"care la randul lor pot fi vandute. Investitorilor le este indiferent unde construiesc astfel de MHCuri, important este numai profitul rapid si consistent.
In cazul nostru zona investitiei este in mijlocul unei comunitati ce traieste din turismul montan si care nu-si poate permite nici macar o singura zi obturarea cailor de acces, pt a permite utilajelor grele necesare pt astfel de lucrari (conform proiectului ar fi urmat sa se ingroape in corpul stradal de cca 3 m latime conducte cu un diametru de 1,4m !!!!!) sa actioneze. Nu putem intelege cum semnatarii contractului de asociere in participatiune nu au putut sa realizeze aberatia acestui demers si sa nu-l elimine si sa-l incadreze drept inutil pt comunitatea locala. In acest fel sunt periclitate toate investitiile individuale in pensiuni turistice din zona mentionata.  
Despre impactul negativ asupra mediului si despre impactul negativ asupra peisajului (amplificarea urbanizarii in dauna peisajului cultural montan) pe care il are acest proiect ar fi trebuit discutat in cadrul unei dezbateri publice, cu proiectul tehnic in fata,inainte de a agresa populatia locala.
 
Insa, abea cu ocazia scandalului proiectului Aventura Park al firmei SC Wolf Park Adventure SRL de la Rezervatia Naturala "La Chisatoare", a iesit la iveala si faza in care se afla proiectul MHCurilor.
Aproape 4 ani de zile nimeni din satul Moieciu de Sus nu a avut cunostiinta de acest proiect, care a fost pornit in baza unei asocieri in participatiune dintre o firma (SC Ellenis Investment SRL) cu Primaria Moieciu.
Noi, locuitorii satului, am aflat abea acum cateva luni de faptul ca acest proiect aberant (din multe puncet de vedere) se afla in faza obtinerii avizului de la Agentia de Protectie a Mediului si ca ii se solicitase si primariei sa emita avizul pt eliberarea prelungirii Certfifcatului de Urbanism.
 
 
Observatii in calitate de opozitie formulate de catre locuitori ai satului Moieciu de Sus, Comuna Moieciu impotriva proiectului de construire a unor Microhidrocentrale in Vale Popii, adresat in primul rand Agentiei de Protectie a Mediului Brasov, dar si Prefecturii Brasov, pt a nu emite Avizul de Mediu pt acest proiect: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2012 11 27 - Agentia de Protectie a Mediului dispune reincadrarea proiectului MHC Moieciu
 
 
 
 
 
 
 
Subpages (1): Finantarea proiectului
Comments