Finantarea proiectului

In data de 20.11.2012, la intrevederea la care a luat parte si domnul Tibold Schrek, din cate am inteles directorul firmei Ellenis Investment SRL,si care a avut loc la Agentia de Protectie a Mediului am luat in discutie, printre altele, si finantarea proiectului.
 
Domnul Schrek vehicula suma de 10.000.000 Euro care ar urma sa fie valoarea totala a proiectului. Din "devizul pe obiect", care este parte integranta a memoriului depus la APM, si care a fost intocmit candva in anii 2009, rezulta ca este vorba de o suma sub 6.000.000 Euro... nu am discutat de aceste discrepante si de unde au aparut in intervalul de timp trecut aceste majorari ale sumei proiectului. Mie imi pun doar intrebari legate de seriozitatea calculelor care au fost facute, ....si daca, cele legate de partea tehnica a proiectului sunt la fel de incoerente...
 
Partea financiara este intr-adevar doar un aspect secundar al proiectului, dar devine relevanta si pt noi, membri ai comunitatii, atunci cand faci o estimare preoprie asupra investitiei care urmeaza sa te afecteze pe tine si pe familia ta, pe vecini si ... seriozitatea poate fi dedusa si dintr-un calcul financiar...eu nu am identificat nici o seriozitate, ci doar vorbe aruncate ca sa impresioneze pe unii creduli si sa sugereze ca din aceasta suma, comunitatea ar avea ceva de castigat..nimic mai fals.
 
Un exemplu concret a fost discutia conexa despre canalizarea satului Moieciu de Sus, pe care dl Schrek a invocat-o, ca fiind un aspect care s-ar putea rezolva o data cu distrugerea drumurilor atunci cand s-ar monta conductele imense de aductiune ale apei catre turbine (MHC). El a mentionat ca a depus o asemenea hartie catre CL (sau Primarie ?) cu privire la acest aspect si ca ei (adica firma) ar putea rezolva aceasta problema. Asa vroia sa-si demonstreze "buna intentie" pt satenii din Moieciu de Sus, invocand ca valoarea acestui aspect ar fi undeva in jurul sumei de 500.000 Euro.
Aparent pare o chestie interesanta pt Moieciu de Sus. Nu-i asa ?? Insa, la intrebarile mele, unde ar duce conductele de canalizare ale satului si cum s-ar putea realiza tehnic, domnul Schrek se scuza si spunea ca el nu poate sa-mi dea detalii tehnice... evident nici eu nu le pot da, multe le pot doar banui si cateva dintre aceste aspect stii cu siguranta. Asa stiu cu siguranta ca in carosabilul Vaii Popii nu este loc pt canalizare, o conducta de aductiune pt MHC de 1m grosime, de conducte de gaz si candva poate de apa...distantele minime impuse de lege pt servitutea, intretinerea si siguranta conductelor nu permit ingramadirea lor in carosabil dupa bunul plac..... deasemenea statiile de epurare care se vor construi poate candva la Moieciu de Jos nu cuprind (daca am inteles eu bine in cadrul sedintei de CL din data de 15.11.2012) si o potentiala canalizare din Moieciu de Sus.
 
Dl Schrek nu a vrut nici o secunda sa ne permita sa aruncam o privire pe Proiectul Tehnic (PT) al Proiectului MHC. Documentatia PT se afla la APM, dar, chipurile, nu este inca document public....asa vrea dansul sa-si capete increderea ???? Cum vrea dansul sa ne convinga de seriozitatea proiectului tehnic, daca nici macar nu putem sa-l vedem ??? Sa fim de accord cu Proiectul MHC in baza unor schite, caricature, planse generale..??? Eu nu pot fi.
 
O alta intrebare la care nu mi-a putut raspunde dl Schrek a fost, "Cum de arata el o atat de mare marinimie incat poate sa renunte sau sa majoreze investitia cu 5-10% ????" ...evident, ca eu nu ma las pacalit de astfel de remarci... 
 
 
 
 
La intrebarea mea "Cine finanteaza proiectul ?" domnul Schrek mi-a dat ca raspuns "un fond de investitii germano-asutriac". Mai multe detalii nu am putut afla de la dansul. El sustinea ca nu poate spune mai multe deoarece aceste aspect sunt confidentiale. Argumentatia mea, ca este un lucru de bun simt, atunci cand vii si vrei sa faci o investitie in cadrul mediului unei comunitati atat de mici, precum satul nostru, sa spui pan la capat cine esti si ce vrei.
 
Dl. Schrek a ratat ocazia sa fie sincer si deschis cu noi.
Comments