Actiune: "DA" dezvoltarii ecodurabile la Moieciu de Sus

Din punctul de vedere al fundatiei Centrul de Ecologie Montana, este impetuos necesar, mult mai mult decat a fost pana acum vreo data in aceasta comunitate de munte, creionarea unei strategii de dezvoltare a satului Moieciu de Sus.
 
Acest text se afla in faza de elaborare. Planificam mai multe intalniri cu satenii din Moieciu de Sus si o sa completam si adaugam textului informatii noi pe tot parcursul iernii. Dorim ca in primavara strategia de dezvoltare ecodurabila a satului Moieciu de Sus sa fie discutata si sustinuta de majoritatea satenilor pentru a putea fi prezentata Consiliului Local Moieciu spre aprobare.
"Ganduri introductive" sau constatarea situatiei in care ne aflam:
 
 • Am ajuns in faza in care nu mai pot fi lasate hotararile care tin de dezvoltarea satului, cum ar fi autorizatii de construire, amenajari peisagistice, aductiuni de apa, instalatii de canalizare sau alte utilitati, la mana si viziunea unor simpli angajati ai primariei. Suntem in faza in care toti sateni trebuie sa se exprime si sa hotarasca o directie de dezvoltare a satului.
 • Centrul de Ecologie Montana va elabora si sprijini creionarea unei asemenea strategii de dezvoltare ecodurabila a satului Moieciu de Sus, care va sta la baza oricaror actiuni sau proiecte care vor vrea sa aibe de a face cu dezvoltarea satului.
 •  
 • Lipsa unui cadru - gandit si elaborat de catre sateni si pentru sateni - a permis in ultimii ani de zile aparitia unei multitudini de proiecte care au in sine mai mult de a face cu dezvoltarea incoerenta tipica a unui oras, decat cu cea a unui sat de munte. Lipsa unei dezvoltari coerente intr-o anumita directie (sustinuta de o majoritate clara a locuitorilor din sat) a lasat evolutia satului la voia intamplarii, pe de o parte, permitand aparitia unui mediu urban-industrial si, pe de alta parte, accelerand disparitia constanta a elementelor care constituiau mediul traditional montan al satului.
 • Peisajul natural este baza frumusetii acestor meleaguri. El este baza atractiei turistice ale meleagurilor noastre. Trebuie sa ne bucuram de el si sa-l pastram cat mai intact. Acest cadru natural a fost imbogatit, incepand cu 200 sau 300 de ani urma, de inaintasii nostril, care au creat peisajul tipic cultural montan: fanetele, casele razlete, pasunile si padurile ingrijite, care le asigurau traiul in acest mediu de viata destul de dur. Azi, acolo unde el mai este cat de cat existent, reprezinta cadrul in care oaspetii meleagurilor noastre gasesc si cu care ei asociaza stari precum ödihna", "recreere", "naturalete", "frumusete", "liniste".
 •  
 • In ultimii ani de zile, mai ales in ultimii 5 ani de zile, noi am pus la cale o dezvolatre prin care am "reusit sa distrugem" tot ce era ma frumos in zona rural-montana si am "importat" peisajul urban, reusind astfel crearea a ceace majoritatea oamenilor denumesc "Kitsch". Kitschul reflecta stari precum "stresul", "consum", "neliniste", "galagie"...construind si copiind unul pe celalalt, marind casele de oaspeti ca pe niste baloane uriase, care in majoritatea timpului stau goale si ne costa inutil de mult intretinerea, am tradat tot ce au avut inaintasii nostrii mai bun si chibzuit.
 • Ne-am orientat dupa un castig al banilor pe termen scurt, ne-am lasat coplesiti de avantul fulgerator al afacerilor turistice in care multi au investit tot ce au avut si chiar mai mult de cat atat, am vrut sa facem astfel fata navalei turistilor din perioada inceputului anilor 2000 si nu am stat pe ganduri ce facem de fapt si incotro ne indreptam de fapt. Acum constatam consternati ca aceeasi turisti nu mai vin, si ne amagim ca este din cauza crizei economice, si ca nu este din cauza ca alte zone s-au dezvoltat mai mult, mai intelligent, fara sa-si distruga patrimoniul cultural, si ca ele au atras alte tipologii de turisti, si ca noi nu mai avem ce le oferi in plus vizitatorilor fata de alte regiuni. Pe scurt: am devenit plictisitor de urbani si fara farmenc pentru vizitatori.
 •  
 • Noi nu consideram ca este o directie de dezvoltare care trebui incurajata in continuare, ba din contra, ea trebuie diminuata si reorientata catre o asa numita dezvoltare ecodurabila. Termenul nu este relevant, deoarece fiecare, fara sa stie exact ce inseamna, poate interpreta gresit in el fel de fel de concept mai adevarate sau neadevarate. Asa ca va trebui sa aexplic la un moment dat ce insemana asta.
 
AICI poate fi consultata definitia conceptului dezvoltarii ecodurabile
 
Revenind la necesitatea mentinerii peisajului cultural-montan traditional, trebuie spus ca este neaparat necesar, chiar baza elementara, pt a avea si in viitor sansa sa ne dezvoltam turistic.
 
 
In momentul de fata locuitorii satului, in marea lor majoritate implicati in domeniul ofertei serviciilor turistice, se confrunta cu o scadere majora a cifrei vizitatorilor. Poate schimbarea ofertei turistice sa faca din nou regiunea satului Moieciu de Sus atractiva si competitiva in comparatie cu ceilalti concurenti ? Daca DA, atunci cum ? In cat timp ar putea fi efectuata aceasta tranzitie? Este ea suficienta ? Ce altceva mai trebuiie schimbat si adaptat noii situatii ??? Arhitectura ? Trebuie si ea readaptata ? Ce place vizitatorului mai mult ? Ce place cu adevarat sateanului mai mult ? Ce informatii turistice trebuie sa existe ? Este suficent o camera draguta, un loc pentru gratar in curtea gospodarului ? Sau mai trebuie sa existe si un rau curat, o statie de epurare a apei, o semnalizare turistica si harti ? Acestea sunt intrebarile care isi cauta raspunsuri numai in domeniul dezvoltarii turistice...raspunsul la ele este aproape jumatate din elaborarea strategiei de dezvoltare.
 • Se va discuta AICI ca exemplu domeniul turismului. Trecut - prezent - viitor. De la turism montan simplu la industrie turistica si invers.
 
Va trebui sa discutam si despre urmatoarele complexe:
 
 • Produsele agroalimentar-montane: bazinul alimentar Moeciu de Sus (Laptele, branza, carnea, etc.)
 • Padurea: doar functie silvica sau si turistica?
 • Pasunile: doar functie pastoral sau si turistica?
 • Fanetele: izvor de biodiversitate si baza unor alimente de calitate unica
 • SOS Arhitectura ruaral-montana: pe cale de disparitie! Trebuie reinviata si trebuie sa ii se acorde respectul cuvenit, care a stat la baza inceperii turismului in zona.
 • SOS Gospodaria montana de semisubsitenta: pe cale de disparitie, facand loc cuiburilor turistice.
 • Infrastructura satului
 • Peisajul in ansamblul sau
 • Mestesugurile traditionale

 

Ce trebuie sa contina o strategie de dezvoltare ecodurabila? Haideti sa ne ghidam dupa continutul Strategiei de dezvoltare durabila a zonei montane HG 1779/2004: 
 
 
"Hotararea Guvernul Romaniei nr. 1779 din 21 octombrie 2004 

privind aprobarea Strategiei de dezvoltare durabila a zonei montane

Publicat in Monitorul Oficial 1024 din 5 noiembrie 2004 (M. Of. 1024/2004)

   In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 21 din Legea muntelui nr. 347/2004,

 

   Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

 

   Art. 1. - Se aproba Strategia de dezvoltare durabila a zonei montane, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

   Art. 2. - Sustinerea aplicarii Strategiei de dezvoltare durabila a zonei montane revine ministerelor care fac parte din Comitetul interministerial pentru zona montana, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 318/2003 privind constituirea si functionarea Comitetului interministerial si a comitetelor judetene pentru zona montana, cu modificarile ulterioare.

   Art. 3. - Masurile pentru dezvoltarea durabila a zonei montane, prevazute in strategia mentionata la art. 1, vor fi finantate din fondurile europene alocate sectorului de dezvoltare rurala, de la bugetul de stat, bugetele locale si din alte surse, in conditiile legii.

    Bucuresti, 21 octombrie 2004.

   Nr. 1.779.  

   ANEXA

   

   STRATEGIA

de dezvoltare durabila a zonei montane
 
  CAPITOLUL I
 Principii privind dezvoltarea durabila a zonei montane

   Dezvoltarea durabila a zonei montane din Romania in perspectiva integrarii europene presupune dezvoltarea si consolidarea gospodariilor familiale in ecosisteme echilibrate, specifice.

   Locuitorii zonei montane, ca urmare a productiilor agricole scazute, nu beneficiaza de resurse financiare suficiente, de inputuri, de infrastructura adecvata in gospodarie, de asistenta tehnica si de pregatire profesionala specifica, ceea ce limiteaza calitatea vietii locuitorilor din acest areal.

   Pentru dezvoltarea durabila a zonei montane dupa modelul european este necesara o evaluare adecvata a politicii agricole si a dezvoltarii durabile, cu referire la urmatoarele principii de baza:

   1. pastrarea sanatatii si a sigurantei umane din zona montana; pastrarea sanatatii animalelor;

   2. asigurarea pentru agricultorii montani de venituri care sa le garanteze stabilitatea gospodariilor;

   3. asigurarea stabilitatii si viabilitatii comunitatilor rural-montane, cu asigurarea de servicii corespunzatoare si crearea unei societati rurale atractive;

   4. conservarea resurselor naturale, a solului, a apei, a aerului, a diversitatii biologice si productivitatii acestor resurse naturale;

   5. protejarea patrimoniului cultural national material, imobil si mobil, a celui imaterial, precum si a zonelor naturale protejate;

   6. valorificarea resurselor naturale disponibile, in limitele potentialului biologic natural de regenerare a acestor resurse;

   7. incurajarea organizarii si functionarii unor exploatatii montane viabile, favorizarea dezvoltarii durabile aplicate prin profesia agricola;

   8. dezvoltarea politicii de dezvoltare durabila in diverse sectoare ale activitatii agricole si forestiere, in cadrul politicilor parteneriale si contractuale cu agricultorii, cu colectivitatile locale, cu fundatiile si cu asociatiile profesionale;

   9. satisfacerea intr-un mod durabil a cerintelor comunitatilor montane locale cu produse alimentare, industriale, precum si asigurarea necesitatilor energetice;

   10. implementarea de programe pentru sprijinirea zonelor ramase in urma ca dezvoltare, eliminarea decalajelor intre mediul urban si rural;

   11. masuri pentru consolidarea economiei rural-montane, cresterea veniturilor populatiei si combaterea saraciei.

    CAPITOLUL II

 Obiective strategice pentru dezvoltarea durabila a zonei montane

   Perspectivele dezvoltarii zonei montane trebuie privite in contextul stabilizarii populatiei locale, al identitatii zonei si mediului prin care se asigura o baza solida de pornire pentru o evolutie favorabila a comunitatilor montane.

   Dezvoltarea durabila a zonei montane asigura intarirea economiei comunitatilor locale si a mostenirii culturale.

   Obiectivul general priveste dezvoltarea unei agriculturi montane competitive, bazata pe cunoastere si initiativa privata, capabila de o evolutie uniforma pe termen lung, care sa asigure protejarea patrimoniului natural, cultural si istoric al zonelor rural-montane, precum si cresterea numarului locurilor de munca, a coeziunii economice si sociale, conform standardelor Uniunii Europene, la nivel national, regional si local.

   Principalele obiective ale dezvoltarii durabile a zonei montane sunt:

   1. consolidarea, dezvoltarea si prosperitatea gospodariilor familiale prin agricultura si alte activitati. Dezvoltarea agroturismului, silvoturismului si ecoturismului montan;

   2. dezvoltarea activitatilor de mica industrie, a serviciilor si mestesugurilor traditionale bazate pe materii prime locale;

   3. oprirea depopularii si sustinerea instalarii familiilor tinere in zona montana;

   4. aplicarea de masuri agro-pedo-ameliorative, respectarea bunelor practici agricole in cultivarea terenurilor si cresterea animalelor;

   5. dezvoltarea agriculturii si silviculturii in vederea mentinerii si crearii de noi locuri de munca, generatoare de venituri alternative, prin diversificarea activitatilor din zona montana;

   6. imbunatatirea prelucrarii si valorificarii superioare a resurselor montane prin cresterea calitatii si a valorii adaugate;

   7. aplicarea unor practici de management durabil al padurilor din etajul montan, tinand cont de multiplele functii ecologice ale acestora;

   8. ameliorarea infrastructurilor montane si reabilitarea obiectivelor turistice;

   9. gospodarirea integrata si durabila a bazinelor hidrografice din zona montana;

   10. conservarea, reabilitarea si utilizarea durabila a unor ecosisteme afectate, prin promovarea unor tehnologii care sa favorizeze utilizarea durabila a resurselor naturale, a biodiversitatii si a peisajului montan;

   11. promovarea tehnologiilor de productie in vederea asigurarii starii de sanatate a populatiei, a ecosistemelor, folosirea unor surse de energie care sa reduca efectele adverse fata de biodiversitate si de peisajul montan;

   12. dezvoltarea productiei ecologice montane; cresterea animalelor din rase ameliorate, cu precadere a bovinelor, ovinelor si caprinelor, in sisteme extensive si semiintensive de exploatare;

   13. promovarea si dezvoltarea patrimoniului cultural national material, imobil si mobil, a celui imaterial, precum si a zonelor naturale protejate. Educarea colectivitatilor pentru pastrarea mediului, conservarea traditiilor economice, culturale si etnografice montane;

   14. dezvoltarea invatamantului, a formarii profesionale continue si a cercetarii stiintifice aplicative pentru mediul rural montan;

   15. amenajarea teritoriala in vederea dezvoltarii durabile a zonei montane, tinand cont de conditiile ecologice si socio-economice specifice;

   16. pastrarea caracterului traditional al arhitecturii, supravegherea zonelor cu valoare naturala salbatica exceptionala ce urmeaza a fi transformate in arii protejate, stimularea meseriilor traditionale in domeniul tehnicilor de constructie;

   17. dezvoltarea unor politici durabile de transport si de planificare a infrastructurii, care vor tine cont de specificul mediului montan, prin luarea in considerare a protejarii zonelor sensibile, in special a ariilor naturale protejate, a zonelor bogate in biodiversitate si a zonelor cu importanta turistica deosebita;

   18. dezvoltarea si implementarea unor politici menite sa creasca gradul de constientizare pentru protectia mediului, imbunatatirea accesului publicului la informatii privind dezvoltarea durabila in zona montana, prin realizarea fluxului de informatii si promovarea de programe de educatie specifice in domeniu;

   19. promovarea unor proiecte-pilot in vederea amenajarii de gospodarii montane multifunctionale;

   20. constituirea bancii de date montane;

   21. delimitarea zonei montane pe grade de vulnerabilitate.

    CAPITOLUL III

 Masuri pentru implementarea obiectivelor dezvoltarii
durabile a zonei montane

   3.1. In domeniul agriculturii

   Obtinerea unor randamente ridicate in agricultura montana si a dezvoltarii comunitatilor rurale impune luarea urmatoarelor masuri adaptate conditiilor sociale si pedoclimatice ale zonei:

   1. asigurarea integrata a serviciilor necesare populatiei, realizarea si modernizarea infrastructurii locale, intocmirea planurilor de amenajare a teritoriului montan cu respectarea specificului acestei zone;

   2. dotarea gospodariilor montane cu masini si utilaje pentru productia vegetala si animala, specifice zonei, prin acordarea de facilitati in vederea achizitionarii acestora;

   3. protectia mediului montan prin acordarea de "indemnizatii compensatorii de handicapuri naturale" (ICHN), in concordanta cu reglementarile Consiliului Europei (EC);

   4. sprijinirea familiilor tinere din zona montana in vederea organizarii de gospodarii viabile;

   5. dezvoltarea sectorului zootehnic, cu predilectie al bovinelor, ovinelor si caprinelor, prin:

   -ameliorarea raselor de animale;

   -modernizarea adaposturilor, imbunatatirea conditiilor de cazare, igiena si de protectie a mediului montan, obtinerea de produse animaliere de buna calitate, ameliorarea calitatii fanurilor si a altor categorii de furaje;

   -colectarea, procesarea si valorificarea superioara a acestor produse;

   6. imbunatatirea calitativa a pajistilor naturale montane prin:

   -lucrari de cartare agrochimica;

   -corectarea aciditatii solului;

   -combaterea eroziunii solului;

   -insamantari si suprainsamantari;

   -efectuarea anuala a lucrarilor de intretinere, utilizarea ingrasamintelor naturale;

   7. dezvoltarea pomiculturii si culturilor de arbusti fructiferi, a culturilor de plante medicinale si aromatice, imbunatatirea sistemelor de colectare, procesare si valorificare;

   8. organizarea de gospodarii-pilot multifunctionale in domeniul vegetal, zootehnic si agroturistic;

   9. infiintarea si organizarea de forme asociative ale agricultorilor din zona montana si sprijinirea functionarii acestora;

   10. utilizarea terenurilor cu respectarea bunelor practici agricole.

   3.2. In domeniul dezvoltarii si diversificarii activitatilor economice generatoare de venituri alternative:

   1. sustinerea familiilor de agricultori din zona montana prin acordarea de inlesniri in conditiile legii, asistenta tehnica si de formare, in vederea construirii si modernizarii gospodariilor pentru practicarea agroturismului;

   2. stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, pentru valorificarea durabila a resurselor locale, a mestesugurilor si artizanatului si crearea de noi locuri de munca.

   3.3. In domeniul invatamantului si formarii profesionale in specificul agromontan:

   1. sprijinirea organizarii de scoli de arte si meserii cu profil agromontan;

   2. elaborarea de manuale, brosuri, pliante si ghiduri necesare invatamantului, formarii profesionale a producatorilor agricoli si procesatorilor, in domeniul agromontan;

   3. organizarea in cadrul Centrului de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati a unor programe de formare profesionala a agricultorilor montani, corespunzator Planului national pentru agricultura si dezvoltare rurala;

   4. organizarea de loturi demonstrative in cadrul scolilor din mediul rural montan si in gospodariile populatiei, cu culturi adaptate conditiilor pedoclimatice. Infiintarea de ateliere mestesugaresti;

   5. sprijin privind sistemul de gestionare si implementare a fondurilor structurale;

   6. sprijinirea accesului la informatii si la programe de promovare; organizarea de instruiri si schimburi de experienta;

   7. organizarea de manifestari in vederea valorificarii patrimoniului cultural si istoric, prin promovarea si dezvoltarea artei populare, a mestesugurilor, artizanatului traditiilor etnofolclorice.

   3.4. In domeniul cercetarii montanologice

   Cercetarea in domeniul montanologiei are ca obiective:

   1. stabilirea si promovarea de tehnologii agricole specifice in scopul dezvoltarii durabile a gospodariilor montane;

   2. utilizarea inovatiilor tehnologice pentru dezvoltarea proceselor de productie sigure si economice in conditiile montane;

   3. stabilirea unor sisteme de exploatare si de asistenta sanitar-veterinara in zona montana, asigurarea de material genetic valoros si ameliorarea raselor de animale adaptate arealului montan;

   4. inventarierea si evaluarea resurselor naturale, sociale si economice ale zonei montane.

   3.5. In domeniul silviculturii si protectiei mediului inconjurator:

   1. sprijinirea proprietarilor si/sau a detinatorilor de terenuri cu vegetatie forestiera in vederea gestionarii durabile a acesteia;

   2. sprijinirea infiintarii de asociatii ale proprietarilor si/sau ale detinatorilor de paduri;

   3. sustinerea programelor de reconstructie ecologica a zonelor afectate;

   4. sustinerea programelor de investitii in infrastructura comunitatilor locale: alimentari cu apa potabila, canalizare, statii de epurare;

   5. sprijinirea dezvoltarii retelei montane de arii naturale protejate;

   6. acordarea de compensatii proprietarilor de terenuri din zona montana, care le administreaza in regim de arie protejata;

   7. protectia si gestionarea mediului montan, conservarea florei si faunei salbatice si a habitatelor acestora.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Comments