Noutati din si pentru Moieciu de Sus

19 Motive impotriva proiectului Transcarpatica din Parcul Natural Bucegi

posted Sep 30, 2014, 8:41 AM by Mihai Orleanu   [ updated Sep 30, 2014, 8:45 AM ]

Comitetul Consultativ Cetatenesc al satului Moieciu de Sus s-a infintat!

posted Dec 10, 2013, 7:35 AM by Mihai Orleanu

In data de 08.12.2013 Centrul de Ecologie Montana a invitat satenii din Moieciu de Sus, satul in care CEM isi are sediul, sa constituie Comitetul Consultativ Cetatenesc al satului.

Pentru CEM aceasta intalnire a reprezentat finalul unui demers inceput in urma cu mai mult de un an de zile.

Pornind de la discutii cu angajati ai Consiliului Judetean Brasov, cu Prefectul Brasovului si cu reprezentanti ai unor ONGuri CEM a identificat posibilitatea oferita de Legea Administratiei Publice cu privire la infiintarea Comitetelor Consultative Cetatenesti.

Au urmat mai multe intrevederi intre CEM si diversi sateni cu care au fost purtate discutii pornind de la posibila implicare activa a acestora intr-o asemenea structura. In luna noiembrie a acestui an a fost organizata o prima intalnire cu mai multi sateni in care a fost prezentata idea, necesitatea si modalitatea infiintari Comitetului Consultativ Cetatenesc al satului Moieciu de Sus. Prin mijloacele existente in sat au fost instiintate cat mai multe persoane sa se alature acestui demers. La acea intalnire a fost distribuita propunerea de regulament de functionare a comitetului, urmand ca la urmatoarea intalnirefiecare sa vina cu propuneri de modificari si sa se constituie finalmenet comitetul consultativ.

Acest lucru s-a intamplat duminica trecuta. Prezenti au fost cca 20 de sateni care au pus bazele primului Comitet Consultativ Cetatenesc al satului.

Urmatorul pas pe care acesti sateni urmeaza sa-l faca este sa depuna la Consiliul Local lista celor prezenti, care printr-o cerere si-au manifestat dorinta de a fi parte din acest comitet, si sa pledeze pentru emiterea unei Hotarari de Consiliu Local prin care acesta ia act de constituirea acestui for de exercitiu democratic.

 

 1. Comitetul Consultativ Cetătenesc este un grup format din cetăteni, egali între ei si în fata autoritătilor, reprezentativi pentru structura socială a comunitătii locale si care este implicat în structura lantului informational dintre cetatenii satului Moieciu de Sus si Administratia Publica Locala a Comunei Moieciu.
 2. Comitetul este o structură cu caracter obstesc, ai cărui membri participă în mod voluntar la culegerea si transmiterea reciproca a informatiilor (strategii de dezvoltare, opinii, sugestii, recomandări, proiecte, etc.) între cetăteni satului Moieciu de Sus si autoritătile publice locale reprezentate de Primar si Consiliul Local.
 3. Membrii Comitetului Consultativ Cetătenesc fac propuneri, semnalează probleme si solutii de rezolvarea acestora, semnaleaza neajunsurile organizarii administratiei publice locale si ofera solutii de rezolvare a acestora (lipsa unui site web al Primariei, lipsa ununi ziar local, incoerenta unor proiecte prevazute, in derulare sau derulate deja, lipsa transparentei decizionale a Administratiei Publice Locale Moieciu, etc), din oficiu sau pe baza unei problematici date, necesară luării deciziilor, fiind purtători de cuvânt ai cetătenilor în raporturile cu Administratia Publica Locala.
 4. CCCSMdS analizează informatiile detinute si studiază posibilitătile de solutionare a problemelor din domeniile vizate, făcând propuneri pentru rezolvarea acestora către factorii de decizie din Primărie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Guvern, etc după caz.

 

Trebuie mentionat explicit ca orice satean care doreste sa fie membru in Comitetul Consultativ al satului va putea deveni membru, daca depune o cerere in acest sens la secretariatul comitetului.

 

Mai multe informatii puteti gasi pe http://www.moieciudesus.ro/actiune-da-infiintarii-comitetului-consultativ-cetatenesc-al-satului-moieciu-de-sus

 

Urmatoarea intalnire a Comitetului Consultativ al satului Moieciu de Sus va avea loc in data de 18.01.2014 la Caminul Cultural din Moieciu de Sus.

Prima intalnire a satenilor din Moieciu de Sus pentru infiintarea Comitetului Consultativ Cetatenesc

posted Nov 17, 2013, 11:15 PM by Mihai Orleanu   [ updated Nov 17, 2013, 11:24 PM ]

Ieri, 17.11.2013, a avut loc prima intalnire a unor sateni din Moieciu de Sus in vederea infiintari Comitetului Consultativ al satului (CCCMdS). Acest comitet isi propune sa intareasca in primul rand lantul informational de la sateni catre Administratia Publica Locala (APL), dar si o mai buna informare a satenilor cu privire la actiunile si initiativele pe care APL  doreste sa le deruleze in regiunea satului Moieciu de Sus.
Comitetul este o structură cu caracter obstesc, ai cărui membri participă în mod voluntar la culegerea si transmiterea reciproca a informatiilor (strategii de dezvoltare, opinii, sugestii, recomandări, proiecte, etc.) între cetăteni satului Moieciu de Sus si autoritătile publice locale reprezentate de Primar si Consiliul Local.
Membrii Comitetului Consultativ Cetătenesc vor face propuneri, vor semnala probleme si solutii de rezolvarea acestora, vor semnala  neajunsurile organizarii administratiei publice locale si vor oferii solutii de rezolvare a acestora (de ex.: lipsa unui site web functional al Primariei, lipsa ununi ziar local, incoerenta unor proiecte prevazute, in derulare sau derulate deja, lipsa transparentei decizionale a Administratiei Publice Locale Moieciu, etc), din oficiu sau pe baza unei problematici date, necesară luării deciziilor, fiind purtători de cuvânt ai cetătenilor în raporturile cu Administratia Publica Locala.
CCCSMdS va analiza informatiile, parerile si opiniile satenilor si va studia posibilitătile de solutionare a problemelor din domeniile vizate, făcând propuneri pentru rezolvarea acestora către factorii de decizie din Primărie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Guvern, etc după caz sau generand actiuni proprii impreuna cu satenii.
Cosiliul se va află în raporturi de cooperare cu organele publice, iar Consiliul Local al Comunei Moieciu va fi garantul acestuia în raporturile cu organele autoritătii publice, precum si al continuitătii activitătii sale, indiferent de etnia, religia sau optiunea politică a membrilor săi.
 
La aceasta prima intalnire Centrul de Ecologie Montana (CEM) a facut o prezentare a necesitatii implicarii satenilor in procesul decisional al APL, a nevoii ca rolul sateanului din Moieciu de Sus sa se transforme dintr-unul pasiv in unul activ si a obligatiei satenilor de a se implica mult mai dinamic in viata si nevoile zilnice ale satului.
 
CEM a lansat si o prima propunere de regulament de functionare a CCCMdS care urmeaza a fi dezbatut prin medii online de catre participantii la sedinta si care va fi ulterior aprobat la urmatoarea sedinta. Au mai fost stabilite coordonatele urmatoarei intalniri, care va avea loc in data de 08.12.2013, la care se va forma oficial CCCMdS, la care se va alege un birou al CCCMdS si la care se va redacte adresa catre Consiliul Local al Camunei MOieciu in vederea avizarii acestuia printr-o hotarare de CL Moieciu.
 
 
 
 
 

CEM lanseaza o noua initiativa: NU drumului intrajudetean alpin TRANSCARPATICA

posted Oct 30, 2013, 9:01 AM by Mihai Orleanu

Accesati acest link ca sa ajungeti pe pagina principal a actiunii: NU drumului intrajudetean alpin TRANSCARPATICA

Final fericit de salvare "La Chisatoare"

posted Sep 30, 2013, 2:37 AM by Mihai Orleanu   [ updated Sep 30, 2013, 3:55 AM ]

Dupa multe schimburi de corespondenta cu autoritatile locale (Primaria Moieciu) si regionale (Consiliul Judetean Brasov) prin care am solicitat inscrisuri pentru a ne fi transmis stadiul prelungirii autorizatiei de construire cu privire la Aventura Park, am primit in fine si un raspuns.
 
Prin adresa de mai jos Consiliul Judetean Brasov ca autorizatia de construire - noi dorim sa precizam ca mai corect ar fi sa formulam "autorizatia de distrugere a sitului natural protejat 'La Cisatoare' din Moieciu de Sus"- a parcului de distractie Aventura Park NU A FOST PRELUNGITA.
 
Astfel putem incheia un capitol de actiune civica din satul Moieciu de Sus prin care noi - satenii - am putut arata ca baza democratiei consta in implicarea populatiei locale. Indiferent de parerile si dorintele unor asa numiti investitori care ar fi venit doar sa profite de pe urma peisajului fermecator al satului nostru sau ai unei administratii locale care nu are o viziune de dezvolare durabila de ansamblu a comunei, noi am stiut ce este mai bine pentru noi si am reusit sa ducem la bun sfarsit ce a inceput la un moment dat doar ca o actiune spontana impotriva distrugerii unuia dintre putinele embleme ale satului Moieciu de Sus: situl geologic si peisajistic "La Chisatoare".
 
Vrem sa multumim tuturor care sau implicat si care au sustinut actiunea noastra si ii asiguram ca o sa veghem in continuare asupra acestui sit natural ca el sa fie pastrat si generatiilor care ne urmeaza.
 
 
 

Let's do it Romania - Curatirea raurilor din Moieciu de Sus

posted Sep 30, 2013, 12:56 AM by Mihai Orleanu   [ updated Sep 30, 2013, 1:40 AM ]

 
28.09.2013 - Let's do it Romania a ajuns si la noi in sat! CEM impreuna cu elevi si profesori de la Scoala Generala din Moieciu de Sus, impreuna cu voluntari de la Amicii Salvamont Brasov, impreuna cu rangeri de la Parcul Natural Bucegi, impreuna cu grupul de initiativa de dezvoltare eco-durabila din Moieciu de Sus "Buturuga Mica" si evident impreuna cu cateva familii inimoase din sat, ne-am apucat si am strangem gunoaiele adunate in raurile Bangaleasa, Valea Popii si Moieciu in sectoarele urmatoare:
 • zona Rezervatiei "La Chisatoare" pana la intrarea in satul Moieciu de Sus
 • zona de rau a centrului satului
 • zona de rau Valea Popii pana la intersectia vailor Moiecel cu Valea Popii
 • zona intesectiei vailor Moiecel si Valea Popii in lungul Vaii Popii
 • zona din afara satului in Valea Popii pana la urcarea spre "La Mandru"
 • zona din afara satului in Valea Bangaleasa ce tine de Parcul Natural Bucegi
 • multe alte "hot-spoturi"de gunoi lasate de sateni si vizitatori nepasatori
Ne-am bucurat extraordinar de mult de participarea copiilor si familiilor din sat. Speram ca la editiile urmatoare sa participle din ce in ce mai multi oameni din sat care sa inteleaga ca aruncatul gunoiului in rauri nu este o optiune pentru un om civilizat, ca raurile trebuie protejate, deoarece ele numai in forma lor naturala si curata reprezinta o plusvaloare pentru caltatea vietii satenilor si pentru economia turismului de care depind in mare parte veniturile oamenilor din sat.
 
Nu in utlimul rand trebuie mentionata si promtitudinea cu care Primaria Moieciu, prin serviciul de salubrizare, a actionat la ridicarea celor cateva sute de saci de gunoi adunate de toti participantii la acest eveniment.
 
Urmeaza sa organizam mai des astfel de actiuni de curatire a raurilor in satul Moieciu de Sus si sa aratam astfel ca deversarea apelor uzate de canalizare din imobilele din Moieciu de Sus direct in rauri nu poate fi tolerate la nesfarsit.
 
Astfel pe plan local putem spune ca am implementat proiectul "Let's do it Romania" pe plan local dezvoltand proiectul si actiunile "Let's do it MOIECIU DE SUS".
 
Vizionati pozele actiunii de la Let's doi Romania in Moieciu de Sus in 2013 accesand urmatorul link:
 
 
 
 

Despre bugetele locale - un articol din contributors.net

posted Mar 19, 2013, 9:24 AM by Mihai Orleanu

"Saptamanile acestea este o agitatie mare in toate primariile si consiliile judetene din Romania. Dupa 3 luni de asteptare se fac in sfarsit bugetele locale.

As dori sa mentionez ca este prima data in ultimii 10 ani cand bugetul Romaniei este votat asa de tarziu. Dupa contestarea lui la Curtea Constitutionala, acesta a aparut in Monitorul Oficial de abia in data de 22 februarie. O intarziere ce a dus la blocarea efectiva a activitatii APL-urilor (administratiilor publice locale) in primele 3 luni ale anului 2013.

Pentru cei ce nu stiu, as dori sa explic putin influenta bugetului central asupra bugetelor locale. Astfel, bugetele locale au trei surse principale de venituri, prima, taxele locale, sunt administrate direct de catre primarie prin directiile de taxe si impozite si constituie in general, mai ales in zonele urbane, mai putin de jumatate din bugetul local. Celelalte doua surse sunt cotele defalcate din TVA si impozitul pe venit, astfel, toti angajatii unor firme inscrise intr-o anumita localitate, varsa indirect, prin Ministerul de Finante, o parte din impozit catre comunitate, la fel intamplandu-se si cu firmele ce activeaza in localitate prin TVA..."

...citeste aici mai departe accesand linkul:
 

2013 02 13 - CEM inainteaza propuneri Consiliului Local Moieciu si Primariei Moieciu

posted Feb 13, 2013, 9:22 AM by Mihai Orleanu

Azi, 13.02.2013, am depus la Primaria Moieciu urmatoarele adrese cu solicitarile respective in vederea emiterii unor Hotarari de Consiliu Local. Acestea cuprind:
 
 1. Adresa cu privire la protectia patrimoniului cultural - punerea sub protectie a 82 de imobile traditionale din Comuna Moieciu. Apasa AICI pt a citi solicitarea noastra.
 2. Adresa cu privire la protectia fanetelor si hodailor din Moieciu de Sus. Apasa AICI pt a citi solicitarea noastra.
 3. Adresa cu privire la participarea cetatenilor la elaborarea Planului Urbanistic General al Comunei Moieciu. Apasa AICI pt a citi solicitarea noastra.
 4. Adresa cu privire la oprirea emiterii autorizatiilor de construire in Moieciu de Sus pana la edificarea unei retele de apa si canal si pana la elaborarea unei strategii de dezvoltare durabila a satului Moieicu de Sus. Apasa AICI pt a citi solicitarea.

Urgent !!! Comuna Moieciu are nevoie de un nou PUG

posted Feb 4, 2013, 9:30 AM by Mihai Orleanu

Ultimul plan urbanistic general (PUG) al Comunei Moieciu a fost intocmit in anul 1999 si a avut o valabilitate de 10 ani. Ulterior, la expirarea valabilitatii acestui PUG, in baza caruia au fost emise toate autorizatiile de construire in Comuna Moieciu, PUGul a fost prelungit cu inca 3 ani de zile in baza unei Legi/Ordin emise de Ministrul de resort.
 
Merita de mentionat ca elaborarea acestui PUG, la nivelul anilor 1999, a fost efectuat fara a se consulta intr-o maniera serioasa populatia Comunei Moieciu, fara sa existe o discutie pe cateva alternative de dezvoltare urbanistica a comunei si fara ca cererile legislative minime in aceasta privinta sa fi fost respectate de administratia publica de la acea vreme. 
 
Trebuie sa mentionam, ca o multitudine de aspect negative, care azi, dupa mai mult de 10 ani de emitere de Autorizatii de Construire in baza acestui PUG, pot fi usor evidentiate in peisajul architectural si functional al Comunei Moieciu, dar in mod special al satului Moieciu de Sus. Asemenea GRESELI trebuie sa fie evitate in viitorul PUG al Comunei Moieciu si trebuie deasemenea ameliorate cateva din dezvoltariile constructiilor grandomane care au fost admise "legal" in comuna noastra.
In acest sens va dam cateva exemple:
 1. extinderea intravilanului comunei fara nici o dezbatere prealabila, cu repercursiuni grave asupra peisajului, si astfel a incalcarii legii peisajului
 2. permisiunea construirii de imobile in imediata vecinatate a raurilor, care astfel pericliteaza in caz de inundatii mai grav si celelalte case adiacente
 3. permisiunea "inaltarii" caselor peste un nivel tipic pentru arhitectura montan-rurala tipica Comunei Moieicu. Astfel au fost admise cladiri cu peste 6 nivele
 4. permisiunea dezvoltarii de immobile gigantice fara sa existe o retea de apa potabila sau canalizare in Comuna, dar mai ales in satul Moieciu de Sus.
 5. admiterea utilizarii unei palate de culori care nu se incadreaza in peisajul montan, pitoresc al regiunii Moieciu
 6. formularea extreme de vaga a indicatorilor urbanistici in PUGul 1999-2009, astfel incat sa fie doar sugerata o reglementare, in foond aceasta ramanand doar la voia administratiei locale
 7. etc
In momentul de fata Administratia Publica Locala din Moieciu are obligatia sa intocmeasca o noua propunere pentru un Plan Urbanistic General al Comunei Moieciu.
Din informatiile pe care le-am obtinut verbal de la primarul comunei, am aflat ca acesta a intocmit deja o parte prealabila a unui nou PUG (care pana in acest moment nu ne-a fost pus la dipsozitie), care ar urma sa fie valabil incepand cu acest an (2013).
 
Mentionam deasemenea ca Administratia Publica Locala are obligatia, in baza Legii Constructiilor (50/1991, revizuita), se desfasoare o ampla campanie de infirmare a populatiei, sa organizeze o dezbatere publica pe aceasta tema si abea ulterior (daca va fi cazul sa si modifice propunerea PUG 2013-2023) sa dopte acest PUG.
Este de dorit ca majoritatea greselilor vechiului PUG sa fie eliminate si viitorul PUG sa fie cu adevarat "un indrumar de dezvoltare durabila a zonei Moieciu".
 
Mai trebuie sa adaugam ca PUGul viitor, va trebui sa respecte cu STRICTETE o multitudine de legi, care partial la nivelul anului 1999 nu existau sau nu au fost inca formulate in stadiul lor actual.
 
Amintim aici cateva: 
 1. Legea Muntelui
 2. Strategia de dezvoltare a zonei montane
 3. Legeal Peisajului
 4. Legea Pasunilor si Fanetelor
 5. Legea Padurilor
 6. Legea Apelor
 7. Legea Monumentelor Istorice
 8. etc
In acest sens vom formula adrese scrise catre Primaria Moieciu si le vom posta pe acest site spre informarea dvs.
 
In continuare puteti citi memoriul Planului Urbanistic General al Comunei Moieciu din anul 1999, urmarind linkul AICI. Consultarea acestui document impreuna cu hartile anexa va pot furniza o impresie asupra superficialitatii unui document in baza carui au fost luate sute de hotarari de construire de immobile in Comuna Moieciu. 

Actiune: "URGENT" retea APA si CANAL

posted Feb 4, 2013, 6:04 AM by Mihai Orleanu   [ updated Feb 4, 2013, 6:15 AM ]

Azi, 04.02.2013, am adaugat la siteul www.moieciudesus.ro studiul de fezabilitate, intocmit in 2010 de catre firma SC VT Consulting Grup SRL, beneficiar fiind Consiliul Local al Comunei Moieciu, cu privire la reteaua de APA si CANAL in satul Moieciu de Sus. Materialul ne-a fost pus la dispozitie, la solicitarea noastra verbala, de catre primarul comunei prin intermediul doamnei Lupu.
Din intrebarile adresate de catre noi primarului, am aflat ca acesta a fost impreuna cu prefectul judetului intr-o audienta la ministrul mediului, dna Rovana Plumb, in vederea discutarii posibilitatii obtinerii unei finantari prin POS Mediu.
In acest moment nu va putem spune, pt ca nu detinem nici o informatie,  in ce stadiu se afla cererea de finantare formulata de primarie pt obtinerea de fonduri din aceasta sursa de finantare (POS Mediu).
 
Informatiile postate le gasiti apasand AICI

1-10 of 26