Comitetul Consultativ Cetatenesc al satului Moieciu de Sus s-a infintat!

posted Dec 10, 2013, 7:35 AM by Mihai Orleanu

In data de 08.12.2013 Centrul de Ecologie Montana a invitat satenii din Moieciu de Sus, satul in care CEM isi are sediul, sa constituie Comitetul Consultativ Cetatenesc al satului.

Pentru CEM aceasta intalnire a reprezentat finalul unui demers inceput in urma cu mai mult de un an de zile.

Pornind de la discutii cu angajati ai Consiliului Judetean Brasov, cu Prefectul Brasovului si cu reprezentanti ai unor ONGuri CEM a identificat posibilitatea oferita de Legea Administratiei Publice cu privire la infiintarea Comitetelor Consultative Cetatenesti.

Au urmat mai multe intrevederi intre CEM si diversi sateni cu care au fost purtate discutii pornind de la posibila implicare activa a acestora intr-o asemenea structura. In luna noiembrie a acestui an a fost organizata o prima intalnire cu mai multi sateni in care a fost prezentata idea, necesitatea si modalitatea infiintari Comitetului Consultativ Cetatenesc al satului Moieciu de Sus. Prin mijloacele existente in sat au fost instiintate cat mai multe persoane sa se alature acestui demers. La acea intalnire a fost distribuita propunerea de regulament de functionare a comitetului, urmand ca la urmatoarea intalnirefiecare sa vina cu propuneri de modificari si sa se constituie finalmenet comitetul consultativ.

Acest lucru s-a intamplat duminica trecuta. Prezenti au fost cca 20 de sateni care au pus bazele primului Comitet Consultativ Cetatenesc al satului.

Urmatorul pas pe care acesti sateni urmeaza sa-l faca este sa depuna la Consiliul Local lista celor prezenti, care printr-o cerere si-au manifestat dorinta de a fi parte din acest comitet, si sa pledeze pentru emiterea unei Hotarari de Consiliu Local prin care acesta ia act de constituirea acestui for de exercitiu democratic.

 

  1. Comitetul Consultativ Cetătenesc este un grup format din cetăteni, egali între ei si în fata autoritătilor, reprezentativi pentru structura socială a comunitătii locale si care este implicat în structura lantului informational dintre cetatenii satului Moieciu de Sus si Administratia Publica Locala a Comunei Moieciu.
  2. Comitetul este o structură cu caracter obstesc, ai cărui membri participă în mod voluntar la culegerea si transmiterea reciproca a informatiilor (strategii de dezvoltare, opinii, sugestii, recomandări, proiecte, etc.) între cetăteni satului Moieciu de Sus si autoritătile publice locale reprezentate de Primar si Consiliul Local.
  3. Membrii Comitetului Consultativ Cetătenesc fac propuneri, semnalează probleme si solutii de rezolvarea acestora, semnaleaza neajunsurile organizarii administratiei publice locale si ofera solutii de rezolvare a acestora (lipsa unui site web al Primariei, lipsa ununi ziar local, incoerenta unor proiecte prevazute, in derulare sau derulate deja, lipsa transparentei decizionale a Administratiei Publice Locale Moieciu, etc), din oficiu sau pe baza unei problematici date, necesară luării deciziilor, fiind purtători de cuvânt ai cetătenilor în raporturile cu Administratia Publica Locala.
  4. CCCSMdS analizează informatiile detinute si studiază posibilitătile de solutionare a problemelor din domeniile vizate, făcând propuneri pentru rezolvarea acestora către factorii de decizie din Primărie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Guvern, etc după caz.

 

Trebuie mentionat explicit ca orice satean care doreste sa fie membru in Comitetul Consultativ al satului va putea deveni membru, daca depune o cerere in acest sens la secretariatul comitetului.

 

Mai multe informatii puteti gasi pe http://www.moieciudesus.ro/actiune-da-infiintarii-comitetului-consultativ-cetatenesc-al-satului-moieciu-de-sus

 

Urmatoarea intalnire a Comitetului Consultativ al satului Moieciu de Sus va avea loc in data de 18.01.2014 la Caminul Cultural din Moieciu de Sus.

Comments