In Peru fermierii se lupta impotriva unor proiecte distrugatoare de 4,8 Mrd Dolari

posted Nov 26, 2012, 9:57 AM by Mihai Orleanu   [ updated Nov 26, 2012, 9:59 AM ]
Descriere preluata de la organizatia Alburnus Maior.
Rezistența este fertilă. Agricultorii din Peru se opun cu succes unei mine gigant, ce mai mare investiție străină preconizată vreodată în țara lor. Fermierii locali duc o luptă prelungită și intensă împotriva construirii unei mine de aur și cupru de 4.8 miliarde dolari în nordul provinciei Cajamarca. Proiectul Conga ar extinde mina Yanacocha, deținută de compania Newmont (SUA), care este deja considerată a fi a doua cea mai mare mină de aur în lume. Oponenții proiectului Conga spun că acesta ar distruge și contamina resursele de apă. Proiectul ce s-ar întinde pe 3.000 de hectare ar distruge patru lacuri de munte, în scopul extragerii a 200 de tone de aur. Construcțiile la mina Conga au început în iulie 2011, dar au fost suspendate temporar patru luni mai târziu, în urma protestelor masive ce au condus către declararea stării de urgență de către președintele țării Ollanta Humala. In iulie, trei persoane au fost ucise în reprimarea violentă a unui al doilea val de demonstrații care a dus la reînnoirea stării de urgență în regiune. O lună mai târziu guvernul național a anunțat că va suspenda din nou proiectul minier. Decizia a venit ca o surpriză după ce Humala a adoptat o atitudine dură împotriva protestatarilor. Opoziția la proiectul minier subminează acum percepția investitorilor față de Peru, considerat al treilea cel mai atractiv perimetru minier din America Latină.  Cu toate acestea, este puțin probabil să dispară conflictul pe termen scurt. În ciuda suspendării actuale a începerii proiectului minier, investitorul este încă optimist că va depăși opoziția populară și mina Conga se va realiza în cele din urmă. Cu toate acestea, opoziția masivă la proiectul minier din Conga a atras atenția internațională și lupta agricultorilor devine treptat un caz emblematic pentru zeci de revolte similare împotriva extinderii a unor mine uriaș în America Latină. Surse: http://www.huffingtonpost.com/2012/08/29/peru-conga-gold-mine-project_n_1840329.html http://www.ww4report.com/node/11680 http://www.miningweekly.com/article/conga-delay-undermines-peru-perception-2012-10-27 http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-18700522 https://www.facebook.com/celendin.joven
 
Rezistența este fertilă. Agricultorii din Peru se opun cu succes unei mine gigant, ce mai mare investiție străină preconizată vreodată în țara lor.

Fermierii l...
ocali duc o luptă prelungită și intensă împotriva construirii unei mine de aur și cupru de 4.8 miliarde dolari în nordul provinciei Cajamarca.

Proiectul Conga ar extinde mina Yanacocha, deținută de compania Newmont (SUA), care este deja considerată a fi a doua cea mai mare mină de aur în lume.

Oponenții proiectului Conga spun că acesta ar distruge și contamina resursele de apă. Proiectul ce s-ar întinde pe 3.000 de hectare ar distruge patru lacuri de munte, în scopul extragerii a 200 de tone de aur.

Construcțiile la mina Conga au început în iulie 2011, dar au fost suspendate temporar patru luni mai târziu, în urma protestelor masive ce au condus către declararea stării de urgență de către președintele țării Ollanta Humala.

In iulie, trei persoane au fost ucise în reprimarea violentă a unui al doilea val de demonstrații care a dus la reînnoirea stării de urgență în regiune. O lună mai târziu guvernul național a anunțat că va suspenda din nou proiectul minier. Decizia a venit ca o surpriză după ce Humala a adoptat o atitudine dură împotriva protestatarilor.

Opoziția la proiectul minier subminează acum percepția investitorilor față de Peru, considerat al treilea cel mai atractiv perimetru minier din America Latină.

Cu toate acestea, este puțin probabil să dispară conflictul pe termen scurt. În ciuda suspendării actuale a începerii proiectului minier, investitorul este încă optimist că va depăși opoziția populară și mina Conga se va realiza în cele din urmă.

Cu toate acestea, opoziția masivă la proiectul minier din Conga a atras atenția internațională și lupta agricultorilor devine treptat un caz emblematic pentru zeci de revolte similare împotriva extinderii a unor mine uriaș în America Latină.

Surse:
http://www.huffingtonpost.com/2012/08/29/peru-conga-gold-mine-project_n_1840329.html
http://www.ww4report.com/node/11680
http://www.miningweekly.com/article/conga-delay-undermines-peru-perception-2012-10-27
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-18700522
https://www.facebook.com/celendin.joven
Comments