Prima intalnire a satenilor din Moieciu de Sus pentru infiintarea Comitetului Consultativ Cetatenesc

posted Nov 17, 2013, 11:15 PM by Mihai Orleanu   [ updated Nov 17, 2013, 11:24 PM ]
Ieri, 17.11.2013, a avut loc prima intalnire a unor sateni din Moieciu de Sus in vederea infiintari Comitetului Consultativ al satului (CCCMdS). Acest comitet isi propune sa intareasca in primul rand lantul informational de la sateni catre Administratia Publica Locala (APL), dar si o mai buna informare a satenilor cu privire la actiunile si initiativele pe care APL  doreste sa le deruleze in regiunea satului Moieciu de Sus.
Comitetul este o structură cu caracter obstesc, ai cărui membri participă în mod voluntar la culegerea si transmiterea reciproca a informatiilor (strategii de dezvoltare, opinii, sugestii, recomandări, proiecte, etc.) între cetăteni satului Moieciu de Sus si autoritătile publice locale reprezentate de Primar si Consiliul Local.
Membrii Comitetului Consultativ Cetătenesc vor face propuneri, vor semnala probleme si solutii de rezolvarea acestora, vor semnala  neajunsurile organizarii administratiei publice locale si vor oferii solutii de rezolvare a acestora (de ex.: lipsa unui site web functional al Primariei, lipsa ununi ziar local, incoerenta unor proiecte prevazute, in derulare sau derulate deja, lipsa transparentei decizionale a Administratiei Publice Locale Moieciu, etc), din oficiu sau pe baza unei problematici date, necesară luării deciziilor, fiind purtători de cuvânt ai cetătenilor în raporturile cu Administratia Publica Locala.
CCCSMdS va analiza informatiile, parerile si opiniile satenilor si va studia posibilitătile de solutionare a problemelor din domeniile vizate, făcând propuneri pentru rezolvarea acestora către factorii de decizie din Primărie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Guvern, etc după caz sau generand actiuni proprii impreuna cu satenii.
Cosiliul se va află în raporturi de cooperare cu organele publice, iar Consiliul Local al Comunei Moieciu va fi garantul acestuia în raporturile cu organele autoritătii publice, precum si al continuitătii activitătii sale, indiferent de etnia, religia sau optiunea politică a membrilor săi.
 
La aceasta prima intalnire Centrul de Ecologie Montana (CEM) a facut o prezentare a necesitatii implicarii satenilor in procesul decisional al APL, a nevoii ca rolul sateanului din Moieciu de Sus sa se transforme dintr-unul pasiv in unul activ si a obligatiei satenilor de a se implica mult mai dinamic in viata si nevoile zilnice ale satului.
 
CEM a lansat si o prima propunere de regulament de functionare a CCCMdS care urmeaza a fi dezbatut prin medii online de catre participantii la sedinta si care va fi ulterior aprobat la urmatoarea sedinta. Au mai fost stabilite coordonatele urmatoarei intalniri, care va avea loc in data de 08.12.2013, la care se va forma oficial CCCMdS, la care se va alege un birou al CCCMdS si la care se va redacte adresa catre Consiliul Local al Camunei MOieciu in vederea avizarii acestuia printr-o hotarare de CL Moieciu.
 
 
 
 
 
Comments