Urgent !!! Comuna Moieciu are nevoie de un nou PUG

posted Feb 4, 2013, 9:30 AM by Mihai Orleanu
Ultimul plan urbanistic general (PUG) al Comunei Moieciu a fost intocmit in anul 1999 si a avut o valabilitate de 10 ani. Ulterior, la expirarea valabilitatii acestui PUG, in baza caruia au fost emise toate autorizatiile de construire in Comuna Moieciu, PUGul a fost prelungit cu inca 3 ani de zile in baza unei Legi/Ordin emise de Ministrul de resort.
 
Merita de mentionat ca elaborarea acestui PUG, la nivelul anilor 1999, a fost efectuat fara a se consulta intr-o maniera serioasa populatia Comunei Moieciu, fara sa existe o discutie pe cateva alternative de dezvoltare urbanistica a comunei si fara ca cererile legislative minime in aceasta privinta sa fi fost respectate de administratia publica de la acea vreme. 
 
Trebuie sa mentionam, ca o multitudine de aspect negative, care azi, dupa mai mult de 10 ani de emitere de Autorizatii de Construire in baza acestui PUG, pot fi usor evidentiate in peisajul architectural si functional al Comunei Moieciu, dar in mod special al satului Moieciu de Sus. Asemenea GRESELI trebuie sa fie evitate in viitorul PUG al Comunei Moieciu si trebuie deasemenea ameliorate cateva din dezvoltariile constructiilor grandomane care au fost admise "legal" in comuna noastra.
In acest sens va dam cateva exemple:
 1. extinderea intravilanului comunei fara nici o dezbatere prealabila, cu repercursiuni grave asupra peisajului, si astfel a incalcarii legii peisajului
 2. permisiunea construirii de imobile in imediata vecinatate a raurilor, care astfel pericliteaza in caz de inundatii mai grav si celelalte case adiacente
 3. permisiunea "inaltarii" caselor peste un nivel tipic pentru arhitectura montan-rurala tipica Comunei Moieicu. Astfel au fost admise cladiri cu peste 6 nivele
 4. permisiunea dezvoltarii de immobile gigantice fara sa existe o retea de apa potabila sau canalizare in Comuna, dar mai ales in satul Moieciu de Sus.
 5. admiterea utilizarii unei palate de culori care nu se incadreaza in peisajul montan, pitoresc al regiunii Moieciu
 6. formularea extreme de vaga a indicatorilor urbanistici in PUGul 1999-2009, astfel incat sa fie doar sugerata o reglementare, in foond aceasta ramanand doar la voia administratiei locale
 7. etc
In momentul de fata Administratia Publica Locala din Moieciu are obligatia sa intocmeasca o noua propunere pentru un Plan Urbanistic General al Comunei Moieciu.
Din informatiile pe care le-am obtinut verbal de la primarul comunei, am aflat ca acesta a intocmit deja o parte prealabila a unui nou PUG (care pana in acest moment nu ne-a fost pus la dipsozitie), care ar urma sa fie valabil incepand cu acest an (2013).
 
Mentionam deasemenea ca Administratia Publica Locala are obligatia, in baza Legii Constructiilor (50/1991, revizuita), se desfasoare o ampla campanie de infirmare a populatiei, sa organizeze o dezbatere publica pe aceasta tema si abea ulterior (daca va fi cazul sa si modifice propunerea PUG 2013-2023) sa dopte acest PUG.
Este de dorit ca majoritatea greselilor vechiului PUG sa fie eliminate si viitorul PUG sa fie cu adevarat "un indrumar de dezvoltare durabila a zonei Moieciu".
 
Mai trebuie sa adaugam ca PUGul viitor, va trebui sa respecte cu STRICTETE o multitudine de legi, care partial la nivelul anului 1999 nu existau sau nu au fost inca formulate in stadiul lor actual.
 
Amintim aici cateva: 
 1. Legea Muntelui
 2. Strategia de dezvoltare a zonei montane
 3. Legeal Peisajului
 4. Legea Pasunilor si Fanetelor
 5. Legea Padurilor
 6. Legea Apelor
 7. Legea Monumentelor Istorice
 8. etc
In acest sens vom formula adrese scrise catre Primaria Moieciu si le vom posta pe acest site spre informarea dvs.
 
In continuare puteti citi memoriul Planului Urbanistic General al Comunei Moieciu din anul 1999, urmarind linkul AICI. Consultarea acestui document impreuna cu hartile anexa va pot furniza o impresie asupra superficialitatii unui document in baza carui au fost luate sute de hotarari de construire de immobile in Comuna Moieciu. 
Comments